Stulbinantys pokyčiai: ištirpę 56 kg - vaikinui pakako atsisakyti senų mitybos įpročių.

SKAITYTI DAUGIAU

SKANU, SVEIKA, EFEKTYVU - vaisių ir daržovių kokteiliai.

Keletas sveikatingumo kokteilių derinių:

  • Morka, imbieras, obuolys - stiprina imuninę sistemą;

  • Obuolys, agurkas, salieras - užkerta kelią vėžiui, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, šalina galvos ir skrandžio skausmus;

  • Pomidoras, morka, obuolys - gerina odos spalvą ir naikina blogą burnos kvapą;

  • Aštrus pipiras, obuolys, pienas - užkerta kelią atsirasti blogam kvapui burnoje ir numuša kūno temperatūrą;

  • Apelsinas, imbieras, agurkas - gerina odos spalvą, ją drėkina, numuša temperatūrą;

  • Ananasas, obuolys, arbūzas - šalina iš organizmo susikaupusias druskas, aprūpina reikalingomis medžiagomis šlapimo pūslę bei kepenis;

  • Obuolys, agurkas, kivis - pagerina odos spalvą bei drėkinimą;

  • Kriaušė ir bananas - sureguliuoja cukraus kiekį kraujyje;

  • Morka, obuolys, kriaušė, mangas - sušildo organizmą, padidina jo pasipriešinimą toksinams, pažemina kraujo spaudimą ir gerina bendrą kūno būklę;

  • Vynuogė, arbūzas, pienas - vitaminai C ir B2 pagreitina ląstelių aktyvumą ir padidina organizmo imunitetą;

  • Papaja, ananasas, pienas - geležis, vitaminai C ir E suteikia odai sveiką atspalvį, pagerina medžiagų apykaitą;

  • Bananas, ananasas, pienas - vitaminais ir naudingomis medžiagomis praturtintas kokteilis pagerina savijautą, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo.

SUBALANSUOTA mityba - žingsnis link geros savijautos!

Sveika mityba - sveikas žmogaus kūnas. Tai maitinimosi procesas, kuomet organizmas su maistu gauna visas jam reikalingas medžiagas. Nuo to ir priklauso mūsų išvaizda, savijauta, gyvenimo kokybė ir, žinoma, sveikata.

Sveikos mitybos nereiktų maišyti su dietomis bei lieknėjimu. Atvirkščiai, žmogui reikalingi ir augaliniai, ir riebaliniai maisto produktai, kad visi jo organizmo poreikiai būtų patenkinti. Maisto dėka, mes gauname begalės naudingų vitaminų, mikroelementų (chromas, varis, jodas, geležis, cinkas, selenas) bei riebiųjų rūgščių. Su maistu patenkantys vitaminai ir mineralai lemia plaukų, nagų ir odos būklę, tad maistas svarbus ne tik sveikatai, bet ir grožiui. Tik reikėtų nepamiršti nuosaikumo - žmogaus organizme vienos medžiagos negali būti per daug, nes net ir reikalingiausios medžiagos perteklius gali turėti neigiamos įtakos ar net gi gali būti kenksmingas sveikatai.

Žmogaus sveikata priklauso nuo sveikos mitybos, o sveika mityba prasideda nuo mitybos balansavimo. Svarbu yra tinkamai pasirinkti maisto produktus ir išlaikyti normalų kūno svorį. Patartina pasirinkti tokį maistą, kuriame yra mažai riebalų (ypač sočiųjų) bei cholesterolio (pvz.: kiaulienos taukai). Riebalai skatina nutukimą, kadangi viename grame riebalų yra devynios kalorijos. Be to, renkantis maistą, svarbu nepamiršti skysčių, ypač vandens. Kadangi kasdien, iš mūsų kūno pašalinama apie 2,5 litro vandens, tad būtina atstatyti šį trūkumą. Vanduo - puikus virškinimo proceso pagalbininkas, pašalinantis iš organizmo nereikalingas medžiagas. Taip pat reikėtų riboti druskos kiekį - pakanka 2 g natrio per dieną (tiek gauname su šaukšteliu druskos) bei vengti alkoholio. Suderintas maistas greičiau virškinamas, todėl lengviau yra atsikratyti kai kurių virškinimo sutrikimų (sunkumo skrandyje, pilvo pūtimo).

Juk sveikas kūnas, švytinčios akys ir trykštanti energija - visa tai reikalauja nemažai pastangų, tačiau turint valios bei užsispyrimo, rezultatai gali būti tiesiog ranka pasiekiami.

Vitaminai Organai ir sistemos, kuriems šis vitaminas būtinas: Maistiniai šaltiniai:

A Augimas ir vystymasis, oda, gleivinės, plaukai, regėjimas, imunitetas. Pienas, kiaušiniai, špinata, morkos, saldžiosios bulvės, griežčiai, saldžiosios paprikos, mango vaisiai, brikosai.

B (B1, B2, B3, B5, B6, B12, biotinas, folio rūgštis) Nervų sistema, akys, oda, plaukai, virškinimo sistema, energijos gamyba. Kepenys, kalakutiena, kruopos, tunas, lęšiai, čili pipirai, bananai.

C Augimas, audinių atsinaujinimas, sąnarių kremzlės, raiščiai, kraujagyslės, žaizdų gijimas, oda, randų formavimasis, kaulai, dantys. Pomidorai, brokoliai, salierų kotai ir lapai, tamsiai žalios spalvos lapinės daržovės, bulvės, saldžiosios paprikos, citrusiniai vaisiai bei jų sultys, moliūgas, braškės.

D Padeda organizmui įsisavinti kalcį, palaiko reikalingą kalcio ir fosforo kiekį kraujyje. Pieno produktai: sūris, sviestas, grietinė; žuvis, jūros gėrybės.

E Reikalingas energijos gamybai. Sėklos, kruopos, riešutai, kukurūzai, daiginti grūdai, alyvuogės, špinatai, šparagai, aliejai (kukurūzų, saulėgrąžų, sojos, medvilnės).

K Reikalingas kraujo krešėjimo reguliavimui. Špinatai, šparagai, brokoliai, salotos, kopūstai ir kitos tamsiai žalios spalvos lapinės daržovės, žalieji žirneliai, pupelės, sojos pupelės, alyvuogės, mėsa, kruopos, pieno produktai.

Mitybos rėžimas

Mitybos rėžimą reguliuoja alkis, kuris išnyksta po 10-15 minučių nuo valgymo pradžios. Reiktų stengtis valgyti kasdien tuo pačiu metu, nes atėjus laikui valgyti ima gausiau skirtis virškinamųjų sulčių, atsiranda noras valgyti, o pavalgius maistas geriau virškinamas. Sveikam žmogui patariama valgyti 3-4 kartus per dieną. Valgant 4 kartus per dieną siūloma atskirų valgymų energinės vertės dalis:

• Pusryčiai- 25% energinės vertės; pietūs- 35%; pavakariai- 15%; vakarienė- 25%.

• Valgant 3 kartus: pusryčiai- 30% energinės vertės; pietūs- 40-45%; vakarienė- 25-30%.

• Kenksminga sveikatai valgyti nereguliariai. Taip valgantys žmonės dažniau serga skrandžio ligomis, virškinimo sutrikimais.